Hvordan kan man oppnå toppkarakterer, uten å skyve livet og fritiden helt til side? Marthe har funnet balansen, og deler sine erfaringer

05.03.2019

" Jeg fikk tilbud om å møte Gigi Hadid på Tommy Hilfigers butikk i København en times tid før oppmøte, så det hele skjedde ganske fort. Jeg rakk nesten ikke å tenke før jeg stod der sammen med henne "

Norske Marthe Simonsen bor nå i København og er masterstudent i en forskningsgruppe på Universitetet i København som heter "Vaccine design and delivery Group"

Du lever et aktivt liv med venner, reiser, trening, eventer, utesteder, cafeer, spisesteder osv. Likevel har du nesten A i snitt på farmasistudiene etter snart 5 år. Hva er dine beste tips til hvordan man kan studere smart og oppnå toppkarakterer uten å skyve livet og fritiden helt til side?

Det er en balanse jeg har brukt lang tid på å mestre. For min del har det aldri handlet om å være den studenten som leser mest, men heller den studenten som leser smartest. Først når jeg sluttet å fokusere på å få toppkarakterer, var da jeg faktisk begynte å få dem. Det handler veldig ofte om det store bildet, og ikke så mye om å pugge læreboka ned til hver minste detalj. I det store og det hele har jeg troen på at man kommer langt med hardt arbeid, interesse og avbrekk. Studieforløpet er langt, og det er viktig å kose seg underveis. Etter studiene venter voksenlivet, og da er det fint å kunne se tilbake på studietiden som en fin tid.

Du har mange interesser og en av dem er mote. Hvordan var det å møte en av verdens største supermodeller Gigi Hadid på et Tommy Hilfiger event?

Jeg fikk tilbud om å møte Gigi Hadid på Tommy Hilfigers butikk i København en times tid før oppmøte, så det hele skjedde ganske fort. Jeg rakk nesten ikke å tenke før jeg stod der sammen med henne. Men jeg opplevde henne som en veldig jordnær og avslappet dame. Og det er super inspirerende å tenke på alt hun har fått til tross sin unge alder.

Hva mener du er den mest effektive måten å jobbe mot drømmene sine?

Hardt arbeid lønner seg alltid, men et bredt nettverk er vel så viktig. En god strategi er å begynne å bygge nettverk allerede som student. Vær aktiv i studentforeninger, yrkesforeninger og gjør deg bemerket. Vær heller aldri redd for å ta kontakt med personer du inspireres av, og spør dem hvordan de jobbet for å komme dit de er i dag. Uansett hvor velutdannet eller suksessfull du er, møt alltid andre med godhet og respekt. Jeg kunne ønske folk innen akademia var litt varmere og flinkere til å heie hverandre opp og frem. Ordtaket "å blåse ut andres lys, gjør ikke at ditt skinner sterkere" er et ordtak jeg liker godt. Det er så mange dyktige mennesker der ute, og de fortjener å høre det. Ta godt vare på de relasjonene som gir deg styrke og energi. På veien mot et mål må man gjøre prioriteringer som kan innebære å avlyse større begivenheter eller å flytte til en ny by. Da er det viktig å ha mennesker rundt deg som forstår og heier på deg.

Du liker å utforske nye steder. Hva er mest spennende med å befinne seg på et helt nytt sted for førte gang?

Jeg må nok si en god blanding av det å bryte opp hverdagsrutinene og det å ikke helt vite hva man møter rundt neste sving. Å dra til nye steder får meg til å skjerpe sansene på en helt annen måte. Jeg legger bedre merke til lyder og detaljer, og føler at hjernen kobler ut og fokuserer kun på nåtiden. Det er en følelse ofte man lengter etter i en ellers hektisk hverdag.

Av de stedene du har reist, hvilket sted savner du mest og hvorfor?

I sommer var jeg på ferie i USA, blant annet i Santa Monica, Hollywood og New York. Det er tre steder jeg stadig dagdrømmer meg tilbake til. For det første er stedene helt fantastiske og har uendelig med muligheter. For det andre byr menneskene masse på seg selv, og man merker ingenting til janteloven. Det førte for min del til mange interessante samtaler med helt ukjente mennesker. Jeg elsker å høre om andre menneskers perspektiver og lidenskaper, og tror at alle jeg møter på min vei har noe de kan lære meg.

Du elsker det at man kan være kreativ gjennom Instagram og er takknemlig for både vennskap og muligheter til artige samarbeid. Hvilke samarbeid håper du å få til i framtiden?

Jeg er veldig takknemlig for alt instagram har beriket livet mitt med hittil. Hvis jeg skulle få velge helt fritt hadde jeg syntes det hadde vært kjempestas å få muligheten til å designe noe eget en gang. Jeg vet ikke helt hva det skulle vært, men det hadde vært veldig stas.

Hva er dine tre favoritt instagram kontoer nå om dagen?

Det er supervanskelig å plukke ut kun tre, fordi jeg følger så mange fine mennesker på instagram. Men disse tre kontoene syntes jeg har det lille ekstra: @barbarakristoffersen - Har en enkel, skandinavisk stil som inspirerer meg. Dessuten gir hun meg lyst til å gå ut i Københavns gater og nyte livet. @kaja_isdahl - Ei jente fra hjembyen min som er utrolig dyktig til å ta enkle, flotte bilder uansett hvor hun er. Jeg hadde ingen anelse om at Larvik hadde så mange gode plasser å ta bilder på. Hun er veldig kreativ, samtidig som hun holder det hele veldig minimalistisk. Også stråler hun.
@science.sam - Denne dama er supersmart og stråler masse positiv energi og lidenskap for faget sitt. Dessuten er hun kjempeflink til å formidle og få andre engasjerte. En stor inspirasjon.

For mer av fantastiske Marthe Simonsen følg henne på instagram: @msmarttheFølg TAMOTE på instagram for de nyeste innleggene https://www.instagram.com/p/BuoOXrRBwID/?utm_source=ig_web_button_share_sheet