5 tips til hvordan du tar bedre bilder

25.02.2019

Hva gjør de som alltid tar så fine bilder??

Du tar et bilde hvor du er fornøyd med sminken, det er din beste side, vinkelen på nesen og haken er bra, leppene ser fyldige ut, det er et fint glimt i øyet. Men, bildet er mørkt, uklart, kornete og klesvasken eller en rotete kjøkkenbenk er godt synlig i bakgrunnen..

1. Gå nærme nok. på den måten er det ikke tvil om hva som er motivet. Du kan lettere velge bort eller rydde opp innenfor bilderammene. Du trenger ikke zoome digitalt på pc eller telefon i ettertid. Det stjeler av kvaliteten fra originalbildet.  

2. Pass på at det er nok lys. Fotografi betyr å tegne med lys. Du bestemmer ikke over naturlig lys, men du kan planlegge. Hvor er solen er på himmelen til hvilken tid? Du kan trekke inn i skyggen når solen / lyset er som sterkest. Lyset på morgenen og når solen er i ferd med å gå ned om kvelden gir et mer spennende lys enn midt på dagen.

Tenk på retningen til lyset. Hovedregel er nesen mot lyset, solen, lampen, blitzen osv. men man kan og bør leke med lyset, flytte på lyset eller motivet. Lyse opp bakgrunnen, lyse opp håret til modellen. Tenk på hvilken stemning / utrykk du vil skape. Mørkt og skummelt, lyst mykt og vakkert, kunstnerisk, kommersielt, dramatisk osv.

3. Hva er et godt motiv? Når er et motiv interessant for fler enn bare deg. Når kan et fotografi henge i årevis på en vegg uten at du går lei? Det mest populære motivet er mennesker, jo mer kjent jo mer populær. Relasjoner mellom mennesker, kjærlighet, omtanke osv. Natur, hav, skog, fjell, dyr er også populært.   

4. Dybdeskarphet. Ofte er det en fordel at bakgrunnen er litt uklar siden det fremhever motivet. Noen kameraer og telefonkameraer har en type portrett funksjon, denne kan hjelpe til å få ønsket resultat. Det som er viktig er at blenderåpningen er stor. jo lavere tall på blenderen, jo mer er den åpnet. For eksempel blender 2,8 har en stor åpning og vil gi en kort dybdeskarphet. og motivet kommer tydeligere frem.

5. Bruk virkemidlene. Mange har hørt om det gyllene snitt, unngå å plassere hovedmotivet midt i bildet. se for deg at to streker går gjennom bildet på langs og tvers og deler bildet i 9 like store deler. der strekene møtes er det gyllene snitt. Ofte fungerer det veldig bra å ha hovedmotivet, for eksempel øynene der. Trekant formen fungerer godt i bilder, derfor holder mange hånden på hoften, og stikker ut albuen, det åpne luftige rommet i mellom armen og magens side er nå en perfekt trekant. Når man står med føttene litt fra hverandre vil det formes en trekant mellom bakken og der lårene møtes på toppen, flere trekanter er en god ting. Gjentagelser fungerer godt, at noe går igjen flere ganger i bildet, for eksempel fjelltopper innover bakover i bildet, trær i et gitt mønster ol. Diagonale linjer i bilder er også et kjent virkemiddel. 

Dette er noen av de enkleste tingene som garantert løfter bildene dine. lykke til!


Tekst og foto: Thomas Amdahl

https://www.thomasamdahl.com