Den store endringen. Nå gir hun håp og inspirasjon til mange.

09.04.2020

Der de smarteste faller, klarte hun å  komme seg over. Om du har det vanskelig nå, eller havner i en utfordrende situasjon senere, kan dette være det viktigste du noen gang leser. 

Det finnes utallige eksempler. Også på velstående og intelligente forbilder som er elsket og respektert av mange, men som selv velger å sette livets siste punktum. Møt Julie B Olsen Som i dette intervuet gir en helt spesifik og konkret beskrivelse av en bedre løsning.


- Lag gode rutiner for deg selv i fremtiden. Bare start en plass, ver tålmodig med deg selv. Sett grenser. Oppsøk det positive, dyrk de fine tingene, lytt på positiv musikk/podcast, les positive bøker, unfollow negative brukere på sosiale medier og følg de som inspirerer deg istedenfor.

Kutt ut mennesker som drar deg ned. Lokaliser det som ikke fungerer, våg å endre det. Stå opp for deg selv, svar de negative tankene med noe positivt. Og viktigst av alt, ikke gi opp! Elsk deg selv.


Foto: Ante Andersen
Foto: Ante Andersen

Du forteller om 6-7 vanskelige år med selvskading og selvmordstanker og at mange rundt deg hadde gitt opp håpet på at du skulle bli bedre. Når merket du endringen, og opplevelsen av at det ikke trenger være så mørkt og vanskelig for alltid?

- Jeg brukte mange år i terapi uten noe bedring, tvert i mot egentlig, det virket som om behandlingen virket motsatt på meg. Jeg gikk til bup (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) og byttet psykolog et par ganger før vi innså at bup ikke var for meg, etter ca et år hos ny privat psykeriater begynte ting å løsne litt, men det var ikke før jeg var 16 år og ble gravid at ting virkelig begynte å snu.

Da var ikke livet mitt bare for meg lenger. Nå kan jo ikke alle bli gravide og forvente å bli frisk, men min situasjon viser hvor viktig det er å ha noe(n) å leve for og hvor viktig kjærligheten er.

 Jeg begynte å leve igjen på ordentlig når jeg var 17-18 år. Det tok sin tid, men tiden går uansett, om jeg hadde gitt opp hadde jeg "mistet" enda flere år.

Hva var det mest effektive virkemiddelet for å stoppe den onde sirkelen i ditt tilfelle?

- For meg var det samtale-terapi, med den rette psykeriateren, de rette medesinene og godt samarbeid mellom psykeriater, meg og mine foreldre. Vi hadde også et samarbeid med skolen, for å få de til å tilrettelegge, dette er i teorien bra tiltak som jeg anbefaler. Min skole slet med å forholde seg til det, men jeg vet det har hjulpet mange å få til et godt samarbeid. Man kan også ta det opp med arbeidsgiver om man er i jobb. Folk har ofte mer empati enn man tror.

Jeg tenker også at man ikke skal være redd for å bytte psykolog, når du finner den ene som virkelig ser deg kan alt endre seg. Det er også viktig å ta terapi seriøst, man får en time der, bruk den godt. Spør om råd og verktøy som du kan ta med deg hjem. Om man er veldig psyk bør man bruke en del tid hjemme også på å bli frisk.

foto: Francesco Rivetti
foto: Francesco Rivetti

En sammenligning du bruker angående det å oppsøke hjelp av profesjonelle er om huset ditt brenner. Vil du da forsøke å slukke brannen alene, eller kontakte de som har opplæring, erfaring og utstyr til å slokke store branner?

Du sier også at man må kjempe for den fremtidige seg selv. Og at til slutt vil man være takknemlig og sikker i viktigheten av å ikke gi opp. Hva ønsker du å si til de som plages med en utfordrende psykisk helse?

Det er ingenting å være flau over. Vi er alle mennesker, vi kan alle knekke en fot og vi kan alle få angst. Ta det serriøst, på lik linje som du hadde gjort om du hadde knekt et ben. Søk hjelp, om det haster søk flere plasser til du finner noen som har ledig plass.

Ikke nøl med å bytte terapaut om det trengs. Det å få deg frisk er ikke bare terapauten sin jobb, terapi er et av mange verktøy, du må selv gjøre endringer i hverdagen for å få det bedre, dette kan en terapaut hjelpe med.

Jeg vet det kan være vanskelig og virke meningsløst til tider, men om du klarer å finne små ting å leve for, noe som inspirerer deg eller drar deg litt fremover så hjelper det veldig. Sett deg små mål, som å gå en tur ut døren hver dag, eller pusse tennene. Push deg selv litt og litt, gjør en ting annerledes hver dag. 

Lag gode rutiner for deg selv i fremtiden. Bare start en plass, ver tålmodig med deg selv. Sett grenser. Oppsøk det positive, dyrk de fine tingene, lytt på positiv musikk/podcast, les positive bøker, unfollow negative brukere på sosiale medier og følg de som inspirerer deg istedenfor, kutt ut mennesker som drar deg ned. Lokaliser det som ikke fungerer, våg å endre det. Stå opp for deg selv, svar de negative tankene med noe positivt. Og viktigst av alt, ikke gi opp! Elsk deg selv.
Personer som har egen erfaring med depresjon og angst, som nå har et avklart forhold til sin egen livssituasjon, kan ha en yrkestittel som erfaringskonsulent og hjelper til i behandling av de som sliter med det samme.

Om du tenker at det kan være verdifullt å få hjelp av en erfaringskonsulent, fyll ut skjemaet under og finn ut mer.

PS. Dette viktige intervjuet kan enkelt deles på Facebook og Twitter ved å klikke på ikonene nederst.


Kom i kontakt med erfaringskonsulent og finn ut mer. fyll ut navn, E-post og kort melding under og trykk send. Alle får svar.