Det beste med å være mammaer er all den kjærligheten man føler til barnet sitt. En kjærlighet ingenting annet kan overgå

03.06.2019

Sandra og Anka er stolte mammaer til lille Ervine, og de har en populær Instagram profil som heter to.mammaer

Kan dere fortelle litt om historien deres og hvordan dere møttes?

- Vi matchet på tinder, og møttes relativt fort etter det. Etter vårt første møte gikk det ca én uke før vi møttes igjen, og siden det har vi nesten ikke vært borte fra hverandre. Full klaff med andre ord! Dette var i september 2014, og allerede i desember 2014 flyttet vi sammen. Anka måtte dra til Bergen i forbindelse med jobb og jeg, Sandra, hadde anledning til å bli med. Vi bodde der i drøye 2-3 mnd og flyttet deretter tilbake til en leilighet i Oslo. Vi leide i 1 år, før vi kjøpte vår første bolig sammen. Huset overtok vi i 2016, og hele 2016 gikk veldig fort for oss.

Flytting, oppussing, planlegging av graviditet og ferie. Vi ønsket oss en stor ferie før vi flyttet. Turen gikk til Mexico, og Anka gikk ned på kne. Forlovelsen ble et faktum. I 2017 kunne vi endelig meddele familie og venner at vi ventet vårt første barn. Vi var helt i ekstase. Fødselen medførte dessverre en periode på sykehuset, og vi kom hjem i begynnelsen av 2018. Da levde vi i en skikkelig babyboble. Vi måtte tilvenne oss en ny hverdag med litt mindre søvn og mange flere bekymringer. I 2018 kjøpte vi oss også en ny leilighet. Den står klar i 2020, og vi gleder oss til en ny urban tilværelse på en helt ny plass.

Når man er unge kjærester med ansvar for kun seg selv, så har man en frihet som ofte tas for gitt. Hvordan var overgangen til å bli foreldre? Prioriteringer, innhold, verdier?

- Før barn var vi som regel opptatt med noe hele tiden. Vi dro på kino, dro ut å spiste, var med venner og dro ofte på kveldstur i skogen. Da vi begynte å planlegge graviditet brukte vi, heldigvis, mye tid på å snakke sammen om hvordan det ville bli med en liten en i hus, og hvordan ting ville forandre seg i hverdagen vår. Vi ble også tidlig enig om løsninger som ville passe for oss. Det tror vi har hjulpet oss mye. Overgangen fra å ikke ha barn til å bli småbarnsforeldre er jo gjerne «tøffere» enn det man tror, men vi prøvde å forberede oss etter beste evne. Det er vi veldig glad for i dag, for jammen byr småbarnslivet på noen «tøffe tak».

Innholdet i hverdagen har endret seg noe. For det første så starter dagen gjerne tidligere enn før og med noe mindre nattesøvn. Dattera vår går ikke i barnehagen, så vi har et relativt høyt aktivitetsnivå ila dagen. Vi forsøker fremdeles å finne på morsomme ting å gjøre og spennende steder å besøke. Naturligvis så har vi to fått mindre tid sammen alene, men sånn er det jo når man får barn. Vi har fått en ny førstepri, og vi elsker mammarollen. Vi er samtidig ganske like og prøver å oppdra barnet vårt i et hjem med masse kjærlighet og trygghet. I tillegg så setter vi mye større pris på de små tingene i hverdagen, og enkelte ting som før var «viktig» er ikke like viktig lengre. Vi er veldig opptatt av å legge et godt grunnlag for dattera vår, og være gode rollemodeller. Lykken er å få se henne vokse, og få lov til å være hennes foreldre.

På Instagram profilen deres virker det som dere har funnet en god oppskrift på kjæreste delen av forholdet, samtidig som dere er småbarnsforeldre, hva må til for å vedlikeholde kjærligheten og ikke bli fanget av tidsklemma?

- Heldigvis er vi like på veldig mange ting, og vi trives aller best i hverandres selskap. Vi har mange felles interesser og har like mye/lite behov for «alenetid». Noe som gjør at vi stort sett alltid er sammen. Vi er i tillegg opptatt av å være kjærester i hverdagen. Vi liker å gjøre små koselige ting for hverandre, som ikke alltid krever mye tid eller forberedelse. Vi er i tillegg opptatt av å vise datteren vår at vi er glad i hverandre og at vi kan «tulle og tøyse». Hun synes det er veldig morsomt, og joiner ofte på klemmen. Vi har midlertidig vært på 3 dater etter at vi fikk barn.

Å gå på date etter at man har fått barn, blir jo på en måte en litt større «greie». Vi har derfor valgt å gjøre litt ekstra ut av datene våre. Vår første date var en hel dag med spa, lunsj og velvære på «The Well». Total avslapping og tid for oss selv. Alle småbarnsforeldre vet jo at det ikke er hverdagskost. Andre date dro vi på Oslo Camping for å spille minigolf. Konkurranseinstinktet slo inn og det ble en ekstra seiers øl på Anka. Vår tredje date var som gjester i bryllup. En fantstisk dag i finstasen. Vi setter mer pris på alenetid og datene våre nå enn før vi fikk barn.Vi føler vi har klart å finne «vår greie» og det som funker for vårt forhold. Vi tenker ofte tanken om at livet har forskjellige perioder, og at disse periodene vil ha forskjellige prioriteringer.

Hvordan opplever dere holdningen i samfunnet til det å være to mammaer eller to pappaer nå i 2019? Hva skulle dere ønske var annerledes?

- Vi som to mammaer, opplever at folk flest har en positiv holdning. Vi har imidlertidig mottatt en del spørsmål på Instagram kontoen vår, som har indikert uvitenhet.Hvordan funker det å være to mammaer? hvem gjør hva? Føler medmor seg som like mye mamma? Og hvem er pappa/far?
Vi synes det er veldig fint og viktig at folk er nysgjerrige og spør om ting de lurer på. Da får vi en mulighet til å forklare og de en mulighet til å forstå bedre. Vårt håp for fremtiden, og noe vi ønsker å bidra med er at folk ikke lengre føler et behov for å spørre, og at familier med to mammaer eller to pappaer blir like naturlig som alle andre familier.
Vi skulle samtidig ønske at folk i samfunnet var flinkere på å bruke mer generelle begreper. Som feks «samboer», «kjæreste», «medforeldre». I vårt tilfelle har vi ved flere anledninger opplevd at enkeltpersoner har forespurt «pappa/far». I beste mening. Det står jo ikke akkurat «lesbisk» i panna vår, men for å unngå dette, og for å bidra til en normalisering og inkludering tror vi det er viktig å tenke på disse enkle «grepene» man kan gjøre.
Vi ønsker i tillegg å presisere at vi er en familie med to mammaer. Vi har brukt en donor for å få et barn, men det er ingen pappa eller far inni bildet.

Hva er det beste med å være mamma?

- Det beste med å være mammaer er all den kjærligheten man føler til barnet sitt. En kjærlighet ingenting annet kan overgå. Vi er så stolte at vi nesten sprekker. Tenk å være så heldig å få være foreldre. Vi får se vår lille person vokse, lære, mestre og oppdage verden for aller første gang! Og ikke minst at vi får oppleve den på nytt sammen med henne. Det er så vakkert å se verden gjennom hennes øyner. Vi koser oss med barnelatter og dans, og vi lager våre egne fine tradisjoner - noe nytt og noe fra vår egen barndom. Vi elsker å være mammaer.


For å se mer av denne flotte familien, følg de på Instagram https://www.instagram.com/to.mammaer/


Bilde nr 1,4 og 6 er fotografert av Svetlana Kuzmina


Følg Tamote magain på Instagram for de nyeste artiklene https://www.instagram.com/tamote_magasin/