Et økt energinivå og bedre søvn.

Alle bør ha noen dårlige vaner, så de har noe å kutte ut dersom helsa svikter. (Sitat Franklin P. Jones). Helt tilfeldig sette ut en tom barnevogn akkurat der naboen pleier å kutte svingen i litt for høy hastighet mens hun tekster på mobilen. Det kan være èn vane.

En annen kan være å gå helt tett inntill de som har stoppet opp RETT utenfor inngangen til kjøpesenteret for en lengre prat, og du begynner å synge akkurat høyt nok til å forstyrre samtalen deres.

Eller eventuelt spørre telefonselgeren hva som skal til for at at han kjøper dine gamle slalomski som tar opp verdifull plass i boden nå som du har fått deg snowboard. 

Uansett, du kan spise sunt/bærekraftig og fortsatt unne deg noen dårlige vaner. Møt Julie Cathrine Dullum og fordelene ved å være planteeter.

Mange ser på både trening og kosthold som en god måte å invistere i sin egen helse, som påvirker hvordan kroppen fungerer og hvordan man føler seg.

Hva er den største positive personlige endringen du har lagt merke til etter du endret kostholdet til kun planter?

- For meg har det vært flere positive endringer ved å skifte til et plantebasert kosthold. Det første jeg la merke til var energinivået mitt, for ikke å snakke om søvnkvaliteten min. Et økt energinivå i hverdagen gjorde også at jeg sov mye bedre om kvelden. Men om jeg skal være helt ærlig, så er det aller mest nevneverdige for meg personlig at jeg ble kvitt eksemen min. Jeg har hatt atopisk eksem så lenge jeg kan huske, men da jeg bestemte meg for å gå all in å bli veganer så forsvant eksemen helt. (Og jeg har aldri sett den igjen siden!)

Foto: Christine Eikrem Kofstadmoen
Foto: Christine Eikrem Kofstadmoen

Hva var hovedårsaken til at du valgte å bli snill mot dyr/veganer?

- Jeg har alltid vært veldig glad i dyr, men dessverre ikke vært så opplyst på hvordan industrien fungerte (både når det kommer til kjøtt, melk og egg). Det startet med at jeg så flere dokumentarer og ble mer opplyst rundt tema. Jeg var også ekstremt heldig som hadde to nære personer i livet mitt som allerede var veganere, de laget masse digg mat til meg og lærte meg masse om fordelene ved å leve plantebasert. Først testet jeg ut et år som vegetarianer før jeg nå er på mitt tredje år som veganer. Man kan trygt si at det er det beste valget jeg har tatt i mitt liv. Ikke bare har jeg god samvittighet hver eneste gang jeg tar et tygg av maten min, men jeg vet også at jeg bidrar til nedgang av kjøttproduksjon, melkeproduksjon og eggproduksjon aka. Er snill mot dyra. Så man kan vel trygt si at hovedsaken er dyra, så er helsefordelene bare et stort pluss! (Og all den digge veganske maten!)Hvilke endringer håper du har skjedd i verdenssamfunnet om 10 år?

- Jeg håper at verdenssamfunnet har blitt mer plantebasert, at det er en selvfølge at vi er mer miljøbevisste og tar bedre vare på kloden vår.
Det her er hjemme vårt, og jeg tror dessverre det er lett å lukke både øyne og ører når det kommer til de store spørsmålene om hvilke konsekvenser dagens valg har for fremtiden. Vi har ikke tid til å være naive.

Foto: Christine Eikrem Kofstadmoen
Foto: Christine Eikrem Kofstadmoen

Hvem synes du fortjener mest skryt i disse dager, og hvorfor?

- Det et ganske vanskelig å skulle peke ut enkeltpersoner, nettopp fordi jeg synes vi alle fortjener skryt i disse dager. Vi kan vel trygt si at ingen av oss var forberedt på hvordan året skulle bli, og vi har alle måttet takle det på forskjellige måter. Noen har mistet sine nærmeste, mens andre har kanskje følt at de har mistet seg selv. Jeg tror ikke det har vært lett for noen av oss. Vi fortjener alle en klapp på skuldra. Men selvfølgelig, det er ikke til å legge skjul på at de største superheltene vanker i helsetjenesten. Takk, jeg håper dere en dag får den lønna dere fortjener!

Du finner TAMOTE Magasin på instagram HER.

Følg og sikre deg de nyeste artiklene gratis.