Folk er tøffere enn lidelser

16.02.2019

Når tankene angriper. Og hva som hjelper.

Det finnes ofte mange veier som leder til samme destinasjon. Slik tipper jeg det er med angst også. Årsaken til at det oppstår kan være så mangt, men når det først er et faktum, da føles det som man sitter fast i en bjørnefelle. En solid en, med ståltenner som klapper sammen og låser seg.

Man sitter fast i bekymringer, svimmelhet, hjertebank, muskelsmerter, pustevansker, svetting, nummenhet i hender og føtter, skjelvinger, irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, rykninger og konsentrasjonsvansker. Varer dette lenge så kommer det ofte en depresjon og biter seg fast samtidig.

Når alt kommer til alt så har man ikke noe annet valg enn å anerkjenne det, som om det er en skade i feks. kneet. Så er det viktig å fokusere på det man KAN gjøre. Prioritere det som gir mening og som er gøy. Og huske på at man ikke er alene om dette. Helsedirektoratet skriver: Angst er en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon.

Det finnes heldigvis gode behandlinger som virker. Det er ok å oppsøke og ta imot hjelp. Alternativet er så mye værre. Ting som hjelper er feks: Trening, godt med søvn, minimalt med stress, aktivitet med venner, forsøke å jobbe selv om det er tungt, unngå alkohol, unngå koffein, fokuser utover, vær nysgjerrig på andre, lær deg noe nytt, hold deg opptatt med en hobby og hjelp andre.

Selv om det virker som alt er tapt, selv om du ikke tror på det selv, begynn i det små, beveg deg i retningen du hadde gjort om du var frisk. Og husk: Folk er tøffere enn lidelser. Livet er til for å leves og glede er til for å deles.


Tekst og foto av Thomas Amdahl