Hva får deg til å smile?

13.02.2019

Helt utrolige svar fra jente 16 år

Se for deg en dag du har hodepine. Om du må ut et ærend og treffer på en nabo som klager om det meste i 10 minutter, da vil antagelig hodepinen øke, og du ønsker bare å komme deg videre. Men om du treffer på en hyggelig smilende nabo full av humor og omtanke, så kan du til og med helt glemme at du hadde hodepine. Du fokuserer utover og blir genuint interessert i hva naboen har å si. Din egen humor våkner og du ønsker å gi den hyggelige naboen noen artige vendinger tilbake.

Med dette i tankene stilte jeg fem positive spørsmål i en konkurranse som het: Er glede smittsomt? på instagram og håpet noen ville ta seg tid til å svare. En av de som svarte på spørsmålene var Tuva 16 år. Du kan jo bedømme selv om positivitet og glede er smittsomt for her er de fem spørsmålene og de fem imponerende svarene fra Tuva.

1. Når er du mest glad?
2. Hva er ditt fineste minne?
3. Noen ganger kan en tanke gjøre at du automatisk smiler. Hvilken tanke får deg til å smile?
4. Om du skulle ha brukt en dag på å ha det mest mulig gøy, hva ville du gjort?
5. Hva er det beste med å leve?

Svar:

1. Jeg er aller mest glad når jeg er i kontakt med følelsene mine. Når jeg er avslappet og distansert fra stress og har tid til å ta innover meg hvordan det er å puste. Hvordan det er å føle hud og smake god mat.

2. Mine fineste minner drar meg rett til alle somrene jeg har tilbrakt på Koster i Sverige sammen med familien min. Bål og krabber på stranda, saltvann i håret og masse nysgjerrige barn å leke med. Sola.

3. Tanken av de flotte menneskene som har lurt seg inn i livet mitt når jeg stod med sverd og skjold og prøvde mitt beste å isolere meg selv. De menneskene som ikke møtte meg med sverd men med kjærlighet på disse dagene. Og de som fortsatt kjemper for meg. Eller tanken av pappa som danser i stua på nyttårsaften. Den er også relativt effektiv.

4. Jeg ville absolutt ha viet hele dagen til ren kreativitet. Jeg ville ha invitert over alle menneskene jeg liker å være rundt og tatt bilder, malt, sunget, eksperimentert med mat, spikket i skogen og skrevet dikt. Også kunne vi ha snakket fine ord med hverandre på kvelden og åpne sårene våre slik at vi andre rundt kunne hjulpet til å lege de litt, med våre små pust av omsorg.

5. Det beste og det værste med å leve er å føle alt sammen. Men hvor fint det er når du kan dele solnedgangen, røde kinn og frostpust i kulda, sinne og lidenskap med et godt knippe mennesker. Eller ett. Eller kanskje bare deg selv også. Jeg har ikke helt funnet balansen. Men lykke er presens. Lykke er vind i tretoppene, en hånd i min, usensurert ærlighet og kjærlighet i alle former og farger. Det vakreste ligger i detaljene. Luktene som drar meg tilbake til minnene på Koster i Sverige.Tekst: Thomas Amdahl og Tuva Kristiansen

Foto: Thomas Amdahl

Modell: Tuva Kristiansen