- Tanken på at jeg hadde denne livstruende sykdommen skulle uansett ikke få knekke meg

10.08.2019

- Man er jo redd og fortvilt, og ofte i smerte, og man blir sint fordi man ikke har kontroll på situasjonen.

Vilja Pettersen fikk for noen år siden leukemi (blodkreft). Hun sier at det viktigste i livet hennes nå er å være et godt menneske. - Vi er jo bare mennesker, alle sammen.

Sant nok, men det vil alltid skille seg ut forbilder som inspirerer. De sterkeste som aldri gir opp. Vilja Pettersen er et slikt menneske.

Hva tenkte du når du fikk diagnosen leukemi da du var 19 år?

- Da jeg fikk diagnosen var jeg egentlig ganske tom. Det tok litt tid før det faktisk gikk opp for meg at jeg hadde fått kreft. Jeg var ganske overrasket at jeg, i så ung alder, kunne få kreft, noe jeg (som veldig mange andre på min alder) ikke hadde en relasjon til. Tanken på at jeg hadde denne livstruende sykdommen skulle uansett ikke få knekke meg.

Du har delt noen sterke bilder fra sykehuset og fra kreftbehandlingen. Du skriver ikke så mye under bildene, og på noen av bildene klarer du til og med å smile, var du alltid sikker på at behandlingen ville fungere?

- Ja, det var jeg aldri i tvil om. Tanken om at jeg skulle dø streifet ikke en gang. Jeg tok dag for dag, og måtte jo bare glede meg over de enkle tingene som var positive der og da. Jeg vet ikke helt om jeg skjønte hvor alvorlig syk jeg faktisk var, før nå i ettertid.

Under et av bildene skriver du at dette er en av de mørke dagene under behandlingen. Kan du beskrive dette mørket?

- Jeg hadde mange lange dager. Dagene på isolat og uten krefter til å gå ut ble ofte tøffe og ensomme. Selv om jeg var heldig og hadde mye besøk følte jeg ikke at det var noen som forstod hvordan jeg faktisk hdde det. Jeg følte ingen kunne relatere seg til det jeg gikk igjennom, og den type ensomhet er veldig vanskelig å beskrive. Man er jo redd og fortvilt, og ofte i smerte, og man blir sint fordi man ikke har kontroll på situasjonen. Det er nok der det mørket kommer inn under. Det hendte at jeg begynte å hylgrine helt ut av det blå da jeg var alene, og det var nok da disse følelsene fikk sitt utløp.

Hvordan har denne erfaringen formet deg?

- Jeg setter utrolig stor pris på livet, ganske klisjé, men det er helt sant. Jeg har lært å nyte de små øyeblikkene og å leve i nuet. Jeg har også lært at alle har sitt å stri med. Min erfaring kan ikke måle seg eller sammenlignes med noen andres erfaring, og det er virkelig noe jeg respekterer i dag.

Hva vil du si til andre som får en alvorlig diagnose?

- Ikke gi opp å være deg selv, snakk om det og hold motet oppe. Det vil komme både gode og tøffe og smertefulle dager, men de gode dagene overgår de dårlige til syvende og sist.

Like viktig: til de som opplever at ens beste venn blir syk: ikke skygg banen fordi DU er redd, det beste du kan gjøre er å bare vise at du er der. Husk at din venn ikke ER sykdommen.

Hva er det viktigste i ditt liv i dag?

- Det viktigste i livet mitt i dag handler om å være et godt menneske. Vi er jo bare mennesker, alle sammen. Jeg ønsker å være der for de rundt meg og jeg ønsker å gjøre verden til et litt bedre sted å være.

Hva gjør deg mest glad?

- Gode venner og familie, god mat og naturen. Gjerne i en kombinasjon, men jeg har også lært meg å sette pris på eget selskap.

- Når jeg er oppe på en luftig fjelltopp, ligger i ei hengekøye ved vannet eller trekker inn sjølukten hjemme i nord kjenner jeg ekte glede.


TAMOTE magasin ønsker å takke fantastiske Vilja Pettersen, som ved å dele sine tanker og opplevelser rundt sin alvorlige sykdom, kan hjelpe andre å kjempe seg i gjennom sine tøffeste motbakker.

 (- Tanken på at jeg hadde denne livstruende sykdommen skulle uansett ikke få knekke meg )


For mer inspirasjon følg Vilja Pettersen på Instagram

 https://www.instagram.com/vspp/


Følg TAMOTE magasin på instagram, for å sikre deg de nyeste artiklene.

https://www.instagram.com/tamote_magasin/


Husk å legge www.tamote.net til på startsiden av mobilen og nettbrettet, det kommer mye spennende fremover.